27/04/2025

Provjereni, stari recept: Napitak od ova tri jednostavna sastojka može učiniti čuda za organizam

Share

U današnjem ubrzanom životnom stilu, putom žurbe, stresa, brze hrane i one s nogu, manjka sna… tješimo se kako će nam suplementi koje trošimo pomoći održati kakav-takav balans u organizmu.

Pritom možda i ne razmišljajući koja se riznica blagodati za naš organizam krije upravo u našoj kuhinji, a čine je samo 3 sastojka koja su dostupna svima.

Jedan od sastojaka je soda bikarbona, za koju su još davno znanstvenici dokazali pozitivan učinak na naše zdravlje i kompletan organizam, pogotovo ako se koristi u kombinaciji s medom i limunom, piše fenix-magazin.de.

Soda bikarbona, limun i med pomiješani kao napitak djeluju kao prirodni čistač i osnaživač cijelog organizma. Recept glasi: u tri dcl mlake vode zamiješajte 1 žličicu sode bikarbone (potražite je u trgovinama zdrave hrane), 2 žličice meda i sokom od pola limuna. Sve dobro promiješajte i pijte jednom dnevno, najbolje ujutro.

Dobrobiti ove kombinacije su sljedeće:

1. Alkalizira tijelo

Napitak će pomoći kad tijelo proizvede previše kiseline. Napitak je odličan kao tonik za jetru i bubrege te olakšava njihov rad, a pomaže i da se sagore nakupljene masnoće, pogotovo nakon zimskog razdoblja i “teže” hrane. Cilj je ponovno uspostavljanje ispravnog pH tijela, obično u slučajevima kada je tijelo “pod stresom” zbog viška kiselih namirnica, poput rafiniranih žitarica, šećera, mesa i sireva.

2. Metabolizam

Limun ubrzava probavu, a u kombinaciji s medom i sodom dobilvamo odličan eliksir koji pomaže protiv nadutosti. Nadalje, kombinacija soka limuna i sode bikarbone koristi se i kao snažan antioksidans, kao terapija detoksikacije, kao terapija za jačanje imuniteta te kao terapija za sprječavanje nastanka i ubrzavanje procesa liječenja raznih vrsta bolesti, počevši od bezazlenih sezonskih prehlada i virusnih infekcija do teških upala i infekcija u organizmu.

3. Čisti organizam

Mješavina ovog moćnog trija čisti jača i čisti cijeli organizam.

Starije osobe s niskom razinom bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik od prerane smrti, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Utah. Rezultati objavljeni u časopisu Clinical Journal of American Nephrology pokazali su da povećanje razine bikarbonata može produžiti život.

Tim znanstvenika istraživao je kako su promjene pH vrijednosti, ugljičnog dioksida i bikarbonata povezane sa životnim vijekom zdravih starijih ljudi. Znanstvenici su analizirali podatke 2287 sudionika istraživanja, koje su započeli još 1997. godine.Manjak bikarbonata najnedovoljnije je prepoznato medicinsko stanje u svijetu, unatoč tome što je vrlo često. Soda bikarbona odgovorna je za prijenos kisika: širi krvne žile i lakše otpušta kisik u tkiva, što znači da povećava PH vrijednost, lužnatost. Povećanje PH vrijednosti urina sprječava kristalizaciju mokraćnih kanala.

Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, bolesti srca, srčani udar, giht i bubrežne kamence.

Pretjerano kiseli pH uzrokuje propadanje stanica, što u konačnici dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Činjenica da biološki život najbolje funkcionira u ne-kiselom (alkalnom) okruženju jasno govori u prilog korisnosti sode bikarbone.

Razinu bikarbonata u tijelu možete povećati prehranom bogatom voćem i povrćem ili upotrebom sode bikarbone.

Uzimanje sode bikarbone oralno izvlači uran iz bubrega i koristi se za sprječavanje oštećenja bubrega kod ljudi koji su podvrgnuti zračenju, sprječava infekciju mokraćnog mjehura, giht, artritis, groznicu i pomaže rad gušterače koja proizvodi najviše bikarbonata i odgovorna je za proizvodnju inzulina.

Oprez – nije za svakoga!

Neki ljudi mogu doživjeti kontraindikacije nakon korištenja sode bikarbone, piše Jutarnji. Ove kontraindikacije manifestiraju se kroz sljedeće simptome:

– kroz pojavu usporenog ritma disanja

– kroz pojavu otoka stopala

– kroz pojavu jake mučnine

Navedeni simptomi zapravo su upozorenje i znak da je vaše tijelo osjetljivo na sodu bikarbonu.Kako biste na vrijeme bili sigurni jeste li osjetljivi na sodu bikarbonu, prvi put kada je unosite u organizam u obliku otopine, unesite je u maloj količini. Točnije, za početak napravite otopinu od pola ravne žličice sode bikarbone i dvjestotinjak mililitara vode. Popijte to i ako ne primijetite simptome osjetljivosti, sutra pojačajte prema receptu. Ako primijetite osjetljivost organizma na sodu bikarbonu, prestanite je koristiti i pijte što više tekućine.

Postoje ljudi koji ne bi trebali konzumirati sodu bikarbonu. Oni su:

– Djeca mlađa od pet godina

– Osobe s preosjetljivošću organizma na sodu bikarbonu

– Osobe s teškim bolestima bubrega

– Osobe sa srčanim oboljenjima

– Osobe koje imaju problema s visokim krvnim tlakom

– Osobe s teškim oboljenjima jetre

– Trudnice bez konzultacije s liječnikom.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti