24/09/2024
spot_img

Svi nosioci javnih funkcija u Brčkom dužni su izvjestiti o imovinskom stanju

Share

Svi novoimenovani nosioci javnih funkcija, direktori preduzeća i članovi upravnih odbora dužni su da u zakonskom roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost, Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prijave svoje imovinsko stanje – potvrdili su iz ove komisije.

– Imali smo ove godine povećan broj za davanje mišljenja i odgovora na upite nosilaca javnih funkcija što je bio i naš cilj, jer smo vidjeli da prakse iz okruženja govore da se treba raditi na podizanju svijesti nosilaca javnih funkcija da bi izbjegli ponašanja koja vode ka njihovom sankcionisanju – rekla je predsjednica Komisije Admira Mujić.

Navodi da su samo dosad izdali 23 mišljenja i da ih do kraja godine očekuju mnogo više.

Kako je navela, ona se odnose na upite nosilaca javnih funkcija kako i na koji način pravilno prijaviti svoje imovinsko stanje, jer se na taj način lakše dolazi do krajnjeg cilja, a to je transparentnost u radu i prijavljivanje svega što je neophodno da sadrži obrazac imovinskog stanja.

Mujić je rekla da će Komisija u skladu sa svojim nadležnostima sankcionisati one nosioce koji propuste rok i ne prijave svoje imovinsko stanje, kao i pravna lica koja u zakonskom roku od 15 dana ne obavijeste Komisiju o personalnim promjenama u pravnom licu.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti