Dok postoji mnogo namirnica koje pozitivno utječu na zdravlje srca, neke su prave tempirane bombe koje mogu dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih problema.
Prerađena hrana, bogata zasićenim mastima i natrijem, među najvećim je neprijateljima srca, a konzumacija takvih proizvoda dugoročno može uzrokovati ozbiljne komplikacije.
Jedna od najopasnijih namirnica za srce svakako je čips od krompira, omiljena grickalica mnogih. No, nutricionisti upozoravaju da njegovo učestalo konzumiranje može ozbiljno naštetiti zdravlju. Mary Sabat ističe kako se čips obično priprema prženjem u uljima koja obiluju transmasnoćama i zasićenim mastima.
Ove štetne tvari podižu razinu “lošeg” LDL holesterola u krvi i doprinose stvaranju naslaga na stijenkama arterija, što može dovesti do začepljenja i povećanog rizika od srčanih bolesti.
Uz to, čips je prepun soli, što dodatno opterećuje srce. Susan Schachter objašnjava kako pretjerani unos natrija može povećati krvni tlak i ubrzati proces taloženja plaka u krvnim žilama, što povećava vjerojatnost za razvoj srčanih oboljenja.
Još jedna kalorijska bomba koja negativno utječe na zdravlje srca je prženi sir. Lisa Richards upozorava da je ova ukusna, ali izrazito nezdrava namirnica prepuna rafiniranih ugljikohidrata i nezdravih masti, uključujući transmasnoće koje nastaju tijekom procesa prženja. Ove masnoće ne samo da povećavaju razinu LDL kolesterola, već i ubrzavaju razvoj ateroskleroze, bolesti koja može dovesti do srčanog udara.
Zato, ako želite očuvati zdravlje srca, najbolje je smanjiti unos ovakvih namirnica i zamijeniti ih zdravijim alternativama poput svježeg povrća, orašastih plodova i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama.
Argument.ba