17/10/2025

Šećer, da li je opasan ili pogrešno shvaćen: Potpuno izbacivanje može dovesti do pretjerane fokusiranosti na….

Share

Ljudi koji konzumiraju veće količine slatkiša imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i raka.

Međutim, naučnici sve češće naglašavaju da možda nije sam šećer direktni krivac, već višak kalorija u ishrani.

Nekad rijetkost, danas svakodnevica

Nekada je šećer bio dostupan samo tokom sezone voća. Danas ga nalazimo svuda – u sokovima, slatkišima i gotovim obrocima. Upravo ta dostupnost i lakoća konzumacije doveli su do njegovog prekomjernog unosa.

Prema istraživanjima, unos preko 150 grama fruktoze dnevno može smanjiti osjetljivost na insulin i povisiti krvni pritisak i holesterol – ali uglavnom ako je u kombinaciji s viškom kalorija.

Drugim riječima, šećer sam po sebi možda i nije toliko štetan – ali povećava rizik prejedanja.

I ne demonizirati šećer

Dijetetičarka Rene McGregor upozorava na opasnost strogih zabrana: “Etiketiranje hrane kao “dobre” ili “loše” može izazvati poremećaje u ishrani.”

Upozorava i da potpuno izbacivanje šećera može dovesti do pretjerane fokusiranosti na ishranu, pa čak i do problema poput ortoreksije – opsesije zdravom hranom.

Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju kako unos male količine glukoze može povećati motivaciju kod starijih osoba i pomoći im u obavljanju kognitivno zahtjevnih zadataka.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti