16/02/2025

Samo jedna šaka ove mahunarke je u stanju da oporavi cijeli organizam: Izbacuje toksine, snižava holesterol, pomaže u mršavljenju!

Share

Ova mahunrka je jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, B6 vitamina, gvožđa i magnezijuma

Leblebija je mahunarka iz porodice bobova i ima nevjerovatne nutritivne vrijednosti. Prepuna je bjelančevina i sadrži toliko vlakana da stvara osjećaj sitosti i po nekoliko sati.

Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A,E i C. I kuvana leblebija ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa. Takođe, sadrži i veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.

Kada je riječ o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % bjelančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

Evo zašto leblebije morate da uvrstite u ishranu:

Izbacuje toksine i pomaže u mršavljenju

Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, leblebije su odlične za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ukoliko ih redovo jedete, izbacićete sve nakupljene toksine iz crijeva i jetre.

Pogoduju dijabetičarima

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.

Prije kuvanja je neophodno da ih potopite u vodu u kojoj će odstojati minimum 8 sati. Nakon tog ih prebacite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na tihoj vatri sa poklopcem, ili 20 minuta u ekspres loncu.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti