07/10/2024

Doktor upozorava: Visoke doze ovih dodataka ishrani mogu oštetiti srce

Share

Na tržištu danas postoji dodatak prehrani za gotovo sve što možemo zamisliti, od mršavljenja do boljeg sna. Međutim, važno je zapamtiti da iako su dodaci prehrani obično odličan način da nadoknadimo hranjive tvari koje ne dobivamo iz hrane koju jedemo, mogu skrivati određene rizike.

Naime, mnogi od njih mogu ugroziti zdravlje ako se konzumiraju u visokim dozama ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Farmaceutkinja HaVy Ngo-Hamilton i liječnik dr. Charles Puza upozorili su na tri takva dodatka prehrani, prenosi Index.

1. Previše željeza

Željezo je esencijalni mineral ključan za prijenos kisika u krvi. Međutim, dr. Puza upozorava na suplementaciju željezom bez odgovarajućih uputa. “Osim ako vam liječnik izričito ne kaže da uzimate željezo, ono zapravo može oštetiti vaše srce”, rekao je za SheFinds.

Povećano taloženje željeza u organima, poznato kao hemokromatoza, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa srcem. Stoga je važno posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije nego što u svoju rutinu uključimo dodatke željeza.

2. Pretjerani unos vitamina K/kalija

Iako je kalij neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući zdravlje srca, dodatak može biti koristan i savršeno siguran u mnogim slučajevima. No, prekomjerna konzumacija može biti štetna, osobito za one koji uzimaju određene lijekove.

“ACE inhibitori (inhibitori angiotenzin-pretvarajućeg enzima) i blokatori angiotenzin II receptora (ARB), koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, mogu povećati razinu kalija u krvi blokiranjem djelovanja aldosterona. Aldosteron je hormon odgovoran za uklanjanje kalija putem urina. Ako uzimate bilo koji od ovih lijekova, trebali biste izbjegavati dodatke kalija, osim ako vam liječnik ne savjetuje suprotno”, napominje Ngo-Hamilton.

3. Visoke doze vitamina D i kalcija

Nedostaci vitamina D i kalcija često proizlaze iz neadekvatnog izlaganja suncu. Posljedično, mnogi se okreću dodacima prehrani kako bi zadovoljili svoje prehrambene potrebe. Međutim, prekomjeran unos ovih nutrijenata može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ngo-Hamilton upozorava: “Previše vitamina D i kalcija može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, osobito ako se ti dodaci kupuju iz nevjerodostojnih izvora.” Prije nego što uključimo te dodatke u svoju rutinu, ključno je konzultirati se s liječnikom i procijeniti razine u krvi kako bismo utvrdili jesu li dodaci potrebni.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti