24/09/2024
spot_img

Bošnjačke porodice u RS-u zbog bosanskog jezika odriču se naknada i do 100.000 KM

Share

Djeca Bošnjaka u Konjević Polju na nastavu će krenuti 2. septembra.

S ovom školskom godinom napunilo se deset godina od kako povratnička djeca nastavu pohađaju u improvizovanom Edukativnom centru Nova Kasaba. Od 2014.godine kada su se njihovi roditelji odlučili na ovaj potez, pa do danas, niko od bh. vlasti nije se udostojio riješiti problem đaka kojima je u obrazovnom sistemu RS osporeno da uče nacionalnu grupu predmeta, a time i maternju jezik, bosanski.

Nametnuta im je ćirilica, što su oni odbili da u svojim svjedočanstvima imaju.

Borba, inače, traje od 2013. godine kada su roditelji počeli prvo sa štrajkom ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) No, do danas OHR i Misija OSCE u BiH, iako su bili dužni, nisu osigurali da se da se poštuju ljudska prava u BiH.

Zanemarene su i sve presude koje su donesene u korist djece, a bilo ih je više, a kojima je potvrđena diskriminacija ovih učenika. Nažalost, međunarodna zajednica pala je na ispitu bošnjačke djece iz Konjević Polja i poklekla politikama Milorada Dodika, koji sve što je bošnjačko iz manjeg entiteta želi da iskorijeni.

Kako je za Preporod.info. potvrdio predstavnik Vijeća roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović, u Edukativnom centru u Novoj Kasabi i ove školske godine na nastavu će krenuti deset prvačića iz Konjević Polja, a prema Nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo.

Omerović je iznio zabrinjavajuće podatke, a to je da se 12 učenika ispisalo prošle školske godine, jer njihovi roditelji nisu mogli ostvariti pravo na primanja od 750 KM mjesečno, kao ni penziono osiguranje od Vlade RS. Riječ je o roditeljima koji imaju četvero i više djece.

– Ti roditelji su upisali djecu u sistem obrazovanja RS i tako stekli pravo na naknadu. Međutim, imamo i tri porodice sa četvero djece koje nisu htjele ispisati djecu iz Edukativnog centra i tako su se svjesno odrekle mogućnosti da kroz važeće zakone RS dugoročno ostvare pravo na naknadu i do 100.000 KM po porodici, jer hoće da im djeca izučavaju Bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta – kazao nam je Omerović.

Žalosno je, ali istinito. Ovakav odnos pokazatelj je stanja u kakvom živimo, a to je društvo podjela i diskriminacije.

Omerović ističe i da će se tek u ponedjeljak znati tačan broj đaka koji će ove godine na nastavu ići u improvizirani Edukativni centar, umjesto u školske klupe u školama koje djeluju u ovom bh. entitetu.

Porazno je i to da porodilje u manjem bh. entitetu, naši povratnici i budućnost na tom području ostvaruju naknadu samo u visini od primaju od 150 ili 200 KM.

Inače, samo u dvije improvizovane škole izvodi se nastava na bosanskom jeziku u bh. entitetu RS – Nova Kasaba i Vrbanjci.

U svim drugim školama djeci Bošnjaka povratnika u RS oduzima se pravo da uče Bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, a njihov maternji jezik institucije RS nazivaju “bošnjačkim jezikom”.

Također, u Edukativnom Centru u Novoj Kasabi sva djeca pohađaju i vjeronauku.

Podršku jedino imaju od Ministarstava obrazovanja iz KS koje plaća nastavnike, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica finasira prijevoz djece, a Islamska zajednica u BiH je dala na korištenje svoj objekat.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti