24/09/2024
spot_img

Novi problemi za Dodika: Vidović tvrdi da je Ambasada SAD-a naredila bankama zatvaranje računa u RS-u/VIDEO

Share

Ministrica finansija bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Zora Vidović tvrdi da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini naredila da se zatvaraju pojedini računi u bankama u RS-u.

Vidović je za RTRS da bi pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brientrebalo da vidi zašto je Ambasada SAD u BiH naredila zatvaranje računa fizičkih i pravnih lica u RS-u koji se nalaze na listi američkih sankcija.

Vidovićeva je navela da sankcije uvedene fizičkim i pravnim licima u RS-u nemaju veze sa korupcijom, kako to O'Brien tvrdi, jer niko od njih nije procesuiran i osuđen za korupciju.

– On kaže da se zatvaraju računi koji su u dolarima, jer ne žele da se dolar kao njihova valuta koristi u koruptivne djelatnosti, ali kod nas su zatvoreni računi u konvertibilnim markama, računi putem kojih ljudi dobijaju plaću u KM.

Preporučila bih O'Brienu da se javi u Ambasadu SAD i vidi šta se desilo, jer mi imamo informaciju od banaka da je njima ova ambasada naredila da se ti računi zatvore – istakla je Vidović.

Ako su navodi o zatvaranju računa tačni, to će predstavljati dodfatni poblem za režim čelnika RS-a Milorada Dodika.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti