24/09/2024
spot_img

U RS-u ne vjeruju ni srpskom generalu koji je na čelu OS: Politika jača od požara

Share

Sela nisu još počela da gore, ali baba se češlja. Vlast bh. entiteta RS i požar koristi za političke ciljeve i principe, a ugrožava blaga Bosne i Hercegovine politikom, kojom se pokušava umanjiti vrijednost državnih institucija.

Po istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini požari tinjaju već danima, za to vrijeme iz bh. entiteta RS traže pomoć iz Srbije, ne tražeći prvo pomoć od Oružanih snaga, koje su jutros pokazale da imaju taj kapacitet. Onda kada je vatra počela harati stoljetnom crnogoričnom šumom i prijetila da će se proširiti na jednu od posljednjih evropskih prašuma Perućicu, tj. na veći dio Nacionalnog parka Sutjeska u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, angažovane su Oružane snage BiH na zahtjev Civilne zaštite RS-a.

Zaobilaženje državnih institucija BiH od institucija bh. entiteta RS nije ništa novo. U principu oni bi željeli da se što manje govori o institucijama države BiH. Jer što se manje govori, to je manje države prisutno, za Hayat.ba rekao je Hamza Višća, vojno-politički analitičar.

On ističe kako su Oružane snage jedna od onih institucija koja je pokazala da može funkcionisati sa sve tri zastupljene etničke grupe.

Koliko je važno da oni zaobiđu bh. institucije, govori podatak da jednostavno zaobilaze Oružane snage na čijem je čelu srpski general. Pa, čekaj, ako ne vjeruju instituciji kojom on komanduje, onda ne znam kome će vjerovati. Ustvari, to je pokušaj da se na mala vrata ostvari nešto što Dejtonom nije zacrtano, uvjerava Višća.

Ovo je jedna od onih situacija gdje se politika provlači kroz sigurnosne segmente građana.
To je, prije svega, političko pitanje u smislu da se napokon riješi dilema kako primjenjivati Opći sporazum za mir u BiH. Nažalost, on se gleda gotovo kao švedski sto, po principu uzet ću ono što mi treba. Tj. nešto se primjenjuje, nešto ne. Tako da nije razgraničeno šta to entitet može uraditi u saradnji s nekom od susjednih zemalja, rekao je Višća.

Te nedoumice treba dovesti do kristalno jasne situacije, tako da je obaveza visokog predstavnika da napokon traži harmonizaciju ustava države i entiteta. Nakon toga treba se tražiti pravo funkcionisanje državnih institucija. Višća smatra kako izgleda da su reakcije na cjelokupnu situaciju suzdržane, ali one su usmjerene na to da se istinski poštuje slovo zakona.

Nije normalno da imate problem u krugu porodice, a da ne pokušavate riješiti alatom koji stoji u vašoj porodici, što u ovom slučaju znači da dio države traži da joj se pomogne od neke druge zemlje, a ne traži od institucija svoje zemlje koje imaju sposobnost da to riješe. Sasvim je sigurno da bi i ministar odbrane, kada bi vidio koliki je obim požara i da uz sve angažovanje kapaciteta OSBiH-a, ako se taj požar ne bi mogao ugasiti, tražio pomoć od susjednih zemalja. To rade sve zemlje, i one koje su članice NATO-a i druge. Ali, ne traže dok svoje kapacitete ne iscrpe, zaključio je Višća.

Dok traju politička nadmudrivanja, ekolozi su uputili apel da se spašava stoljetno prirodno blago Bosne i Hercegovine.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti