24/09/2024
spot_img

I Skupština Brčkog će se izjašnjavati o litijumu!

Share

Uzimajući u obzir ugroženost građana Brčko distrikta od potencijalnog otvaranja rudnika litijuma u susjednoj opštini Lopare, neformalna grupa građana “Stop rudniku litijum Brčko” pozvala je Skupštinu Brčko dsitrikta i sve ostale relevantne institucije da se u najkraćem mogućem roku uključe u rješavanje ovog gorućeg problema.

S tim u vezi, građanska inicijativa “Stop rudniku litijuma Brčko” je pripremila nacrt zaključka i obrazloženje za koje smatraju da treba da se nađu na dnevnom redu, te su javno pozvali sve poslanike Skupštine, bez obzira na stranačku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, da se zauzmu da ovaj dokument što prije bude stavljen na glasanje u skupštinsku proceduru, kako bi imali osnov za dalje djelovanje.

Nije trebalo proći mnogo vremena da se oglasi Srpska demokratska stranka Brčko, te da uputi punu podršku ovoj inicijativi.

“U potpunosti se slažemo sa potrebom da se Skupština Brčko distrikta BiH i sve relevantne institucije aktivno uključe u rješavanje ovog važnog pitanja koje direktno ugrožava životnu sredinu i zdravlje naših sugrađana”, istakli su iz brčanskog SDS-a.

Iz Srpske demokratske stranke pozvali su institucije Brčko distrikta da se aktivno uključe u sve procese odlučivanja o ovom pitanju, te da daju punu podršku svim inicijativama koje imaju za cilj dodatnu zaštitu životne sredine, uključujući i mogućnost proglašenja Majevice i njene okoline parkom prirode od posebnog nacionalnog značaja.

“U potpunosti podržavamo nacrt zaključka koji je predložila inicijativa, a koji se protivi najavljenom projektu rudarenja litijuma na Majevici i okolnim mjestima. Ovaj projekat, ukoliko bude realizovan, imao bi nesagledive negativne posljedice po zdravlje, imovinu i životnu sredinu građana Brčko distrikta BiH”, dodali su iz ove stranke.

Ističu da je to jedini način da se zaštite interesi naših sugrađana i očuva naša zajednička životna sredina, te dodaju da će OO SDS Brčko nastaviti da se bori za interese građana i očuvanje zdrave i bezbjedne životne sredine.

Tekst nacrta zaključka i obrazloženje koji će se naći pred poslanicima možete pogledati u nastavku:

ZAKLjUČAK O PROJEKTU RUDARENjA NA MAJEVICI

1. Skupština Brčko distrikta BiH izražava protivljenje najavljenom projetku rudarenja litijuma na Majevici, te okolnim mjestima, a čija bi realizacija negativno uticala na životnu sredinu i zdravlje građana Brčko distrikta BiH.

2. Uzevši u obzir da bi eventualno rudarenje u neposrednoj blizini Brčko distrikta BiH izazvalo štetne posljedice po zdravlje, imovinu, te životnu sredinu građana Distrikta, zahtjevamo da se Skupština, Vlada i sve relevantne institucije Brčko distrikta BiH direktno uključe u sve procese odlučivanja o predmetnim pitanjima u budućnosti.

3. Skupština Brčko distrikta daje punu podršku svim inicijativama koje bi rezultirale dodatnom zaštitom životne sredine, uključujući, ali ne ograničavajući se na proglašavanje Majevice i njene okoline parkom prirode od posebnog nacionalnog značaja.

4. Zadužuju se sve relevantne institucije Brčko distrikta BiH da aktivno rade na realizaciji tačaka ovog zaključka.

OBRAZLOŽENjE

U neposrednoj blizini Brčko distrikta BiH, ali i širem regionu, u prethodnom periodu svjedočimo brojnim geološkim istraživanjima koja su već imala negativne posljedice po život mještana, njihovo zdravlje, ali i životnu sredinu u cjelini.

Naime, na lokaciji loparskog zaseoka Potok, gde su vršena geološka istraživanja firme Arkor (Ar Core) ,u domaćinstvima Dese Simikić i Jovana Krsmanovića presušili su bunari, kojim su se navedene porodice snabdijevale vodom vijekovima. Na mjestu bušotine, koju su kopali do 260m i danas izlazi sumporna voda koja suši okolno drveće. Na drugoj lokaciji, u domaćinstvu Simikić Drage, neposredno posle bušenja, zagađena je voda u 2 bunara, gdje je analiza vode pokazala zagađenost teškim metalima i ista više nije za upotrebu.

Pored toga, na lokaciji geoloških istraživanja u Gornjim Nedeljicama, selu udaljenom samo 40 kilometara vazdušne linije od Brčko distrikta BiH (ista je mjerodavna i u kontektstu širenja štetnih materija), na mjestima bušotina došlo je do zagađenja zemljišta zbog čega kompanija Rio Sava (kćerka firme Rio Tinto) ispalaćuje nadoknadu za prouzrokovanu štetu.

Nizvodno od istraživanja, u rijeci Jadar došlo je do povećanja koncentracije štetnih materija, i to:
– Bora za 17,1 puta
– Arsena za 8,9 puta
– Litijuma za 2,7 puta

Napominjemo da su ovo samo pojedinačni primjeri iz naše neposredne okoline na kojima se jasno mogu vidjeti razmjere štetnih uticaja koji nam prijete.

Ukoliko se nastavi sa navedenim istraživanjima, a naročito ako se pređe na rudarenje u punom kapacitetu, koje je već najavljeno, nema sumnje da će posljedice istih osjetiti i građani Brčko distrikta BiH, kako direktne, tako i indirektne.

Napominjemo da su institucije Brčko distrikta u dosadašnjem toku projekta u potpunosti isključene iz procesa planiranja, donošenja odluka i strategija o navedenom. Smatramo takvo zanemarivanje naše lokalne zajednice nedopustivim.

Ukazujemo na činjenicu da je javnom diskursu postalo jasno da je ogromna većina građana protiv ovakvog projekta, ali se njihov glas ne čuje. Vrijeme je da poslanici Skupštine Brčko distrikta progovore u ime onih koji su ih izabrali.

U skladu sa svim navedenm, a uzimajući u obzir odgovornost koju imamo kao predstavnici građana, smatramo da je donošenje ovakvog zaključka neophodno za zaštitu interesa stanovnika Brčko distrikta BiH i okoline.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti