24/09/2024
spot_img

SAD šalje dodatne ratne brodove i borbene avione na Bliski Istok da zaštite Izrael

Share

Američka vojska će rasporediti dodatne borbene avione i zadržati nosač aviona na Bliskom istoku, saopćio je Pentagon u petak, dok Washington nastoji ojačati odbranu i svoje prisustvo u jeku rastućih napetosti u regiji.

SAD se, kako su naveli, sprema na prijetnje Irana da će se osvetiti za ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha prije dva dana u Teheranu. Riječ je o jednom u nizu ubistava visokih ličnosti palestinske militantne grupe dok rat u Gazi bjesni.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin odobrio je slanje dodatnih mornaričkih krstarica i razarača u evropske i bliskoistočne regije koji mogu oboriti balističke projektile, piše Reuters.

Također, Pentagon je saopćio da šalje i dodatnu eskadrilu borbenih aviona na Bliski istok.

“Austin je naredio prilagođavanje američkog vojnog stava da poboljša zaštitu američkih snaga, da poveća podršku odbrani Izraela i da osigura da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na različite nepredviđene situacije”, navodi se u saopćenju Pentagona.

Naredio je i to da udarna grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln za Bliski istok zamijeni udarnu grupu nosača USS Theodore Roosevelt koja se nalazi u Omanskom zaljevu. Pentagon je odlučio da zadrži i nosač aviona u regiji kao sredstvo odvraćanja Irana barem do sljedeće godine.

U saopćenju Pentagona dodaje se da će povećati spremnost za raspoređivanje više kopnene odbrane od balističkih projektila.

Američka vojska je također intenzivirala raspoređivanje prije 13. aprila, kada je Iran pokrenuo napad na izraelsku teritoriju dronovima i projektilima.

Ipak, prijetnja Hezbolaha u Libanu mogla bi predstavljati jedinstven izazov za sve napore Sjedinjenih Država da presretnu dronove i projektile s obzirom na ogroman arsenal te grupe i neposrednu blizinu Izraela.

Nije precizirano odakle dolazi eskadrila borbenih aviona kao ni to gdje će biti pozicionirana na Bliskom istoku.

Haniyehova smrt bila je jedno u nizu ubistava visokih ličnosti Hamasa dok rat u Gazi traje već skoro 11 mjeseci, a sve više raste zabrinutost da se sukob širi Bliskim istokom.

Ranije je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla da SAD ne vjeruje da je eskalacija neizbježna.

“Mislim da smo vrlo direktni u našim porukama da svakako ne želimo da vidimo pojačane tenzije i vjerujemo da ovdje postoji odmak i to je taj sporazum o prekidu vatre”, rekla je Singh.

Izraelska delegacija otputovat će u Kairo narednih dana na pregovore o postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, saopćeno je u petak iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti