20/10/2024

Danas je održana komemoracija i klanjana dženaza Atahu Mahiću/FOTO

Share

Danas je u prostorijama Islahijeta u Brčkom održana komemoracija Atahu Mahiću najstarijem hroničaru, kolekcionaru i dokumentarnom fotografu Brčkog i okoline koji je preminuo u nedjelju u 88-oj godini.

U Islahijetu sve podsjeća na rahmetli Ataha! Njegove fotografije su izložene na zidovima sale, njegovi prijatelji i sugrađane bez riječi gledaju u fotografije, tiho spominju Atahovo ime, prisjećaju se susreta s njim i njegove posljednje izložbe koju je, kao da je predosjetio najavio kao posljednju, piše Argument.ba.

Fotografije sa posljednje izložbe Ataha Mahića/Foto: Argument.ba

U salu gdje je planirana komemoracija u pratnji kćerke, članova porodice i Gradonačelnika u Brčkom dr. Zijada Nišića ulazi uplakana Etelka, Atahova supruga kojoj prisutni izjavljuju saučešće i pružaju riječi utjehe.

Atahova supruga Etelka

Na komemoraciji su govorili počasni predsjednik BZK “Preporod” u Brčkom Ćazim Suljević, prof. Ernad Osmić, te Atahova kćerka Jasmina.

Nakon komemoracije na Gradskom mezarju Ivici klanjana je dženaza i obavljen ukop Mahića koji je ostavio neizbrisiv trag u Brčkom.

Atah Mahić je rođen 1936. godine, a već 1945. je napravio prvu fotografiju, odnosno tada je otkrio svoju ljubav prema fotografiji, koja ga držala do smrti, piše Argument.ba.

Atah Mahić

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti