24/09/2024
spot_img

Satelitske snimke zabrinule svijet: Šta Kineska vojska radi u pustinji?

Share

Satelitske snimke kineske vojne vježbe iz maja 2024. godine izazvale su zabrinutost nakon što je otkriveno da Kina vježba dizanje u zrak američkih borbenih aviona.

Za snimke su zaslužni Airbus i Google Earth, a prikazuju makete američkih borbenih aviona F-35 i F-22 u udaljenom pustinjskom području na sjeverozapadu Kine te njihovo simulirano uništavanje. Satelitske fotografije prikazuju oko 20 aviona pozicioniranih u blizini zgrade i još tri u blizini piste.

Snimke, koje prikazuju makete aviona i posljedice eksplozija, svjedoče o fokusiranosti Kine na vježbe suzbijanje najnovije američke vojne tehnologije.

Ovo nije prvi put da Kina konstruiše replike američkih vojnih sredstava za gađanje. U januaru su satelitski snimci otkrili makete nosača aviona Gerald R. Ford i razarača klase Arleigh Burke, također smještenih u pustinji Taklamakan.

Vjerovalo se da se ove replike koriste za usavršavanje kineskih tragača projektila sa mogućnostima prepoznavanja slika, potencijalno poboljšavajući njihovu preciznost u ciljanju određenih dijelova brodova gdje bi projektil mogao napraviti najveću štetu.

Prisustvo ovih maketa u pustinji je značajno, jer sugerira da Kina kontinuirano radi na poboljšanju svojih vojnih sposobnosti protiv svog najjačeg vojnog rivala.

Uz gađanje američkih ratnih aviona i pomorskih brodova, Kina je izgradila i repliku ključne oblasti u glavnom gradu Tajvana, uključujući predsjedničku kancelariju i druge vladine zgrade, javlja Tech Times.

Ovaj potez izazvao je zabrinutost da se Narodnooslobodilačka armija priprema za invaziju na Tajvan u punom obimu, posebno pošto su tenzije između dvije nacije eskalirale uz pojačanu vojnu aktivnost oko ostrva.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti