24/09/2024
spot_img

Zmajevi uz dobar otpor doživjeli poraz na gostovanju Italiji

Share

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je doživjela drugi poraz pod vodstvom novog selektora Sergeja Barbareza, a nakon Engleske, od Zmajeva je bila bolja i Italija rezultatom 1:0.

Zmajevi su u dosta izmijenjenom sastavu dočekali prvo okuplanje pod Barbarezovim vodstvom i to je utjecalo i na ishod prijateljskih duela. Ruku na srce, i rivali su bili i više nego snažni pa je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.

Za razliku od duela protiv Engleske, Zmajevi su bili vrlo kreativni na startu i imali su tri prilike pred golom Italije.

Igrao se osmi minut kada je Haris Hajradinović napravio pravu minijaturu u kaznenom prostoru Italije, a onda je Gianluigi Donnarumma sjajno odbranio njegov udarac vrhovima prstiju.

Odgovorila je Italija stopostotnom šansom za Federica Chiesu, ali kada se činilo da lopta ide u praznu mrežu BiH, ukazao se Nikola Katić koji je skoro na gol-liniji spasio naš gol.

Uslijedile su dvije odlične prilike za Zmajeve. Jusuf Gazibegović je sjajno šutirao u 18. minuti iz slobodnog udarca, ali je ponovo siguran bio Donnarumma, da bi udarac Hajradinovića iz 21. minute u posljednji čas izblokirala odbrana Azzurra.

Kada se činilo da će bez golova biti završeno prvo poluvrijeme, u 38. minuti vrlo lijep gol postiže Davide Frattesi. Pogodio je nakon ubačaja Chiese s lijeve strane i to udarcem iz prve. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Drugo poluvrijeme nije donijelo ništa posebno na startu pošto su obje ekipe igrale oprezno. Italijani jer su imali vodstvo, a naši nogometaši jer su bili oprezni kako ne bi primili još koji gol.

Gianluca Scammaca je u 64. minuti mogao udvostručiti prednost, ali je sjajnu intervenciju upisao Kenan Pirić na golu Bosne i Hercegovine. Pirić je u nastavku utakmice imao još dvije odbrane i tako je spriječio ubjedljiviji poraz Bosne i Hercegovine.

Do kraja utakmice Zmajevi su pokušali više kontrolisati loptu i pas igrom doći do neke šanse, ali nisu uspjeli poravnati pa je tako Italija upisala minimalan trijumf. U posljednjim trenucima utakmice Anel Ahmedhodžić je imao zicer i jedan na jedan situaciju s golmanom Italije, ali je na kraju Donnarumma izašao kao pobjednik.

Pozitivna stvar je što su brojni nogometaši Bosne i Hercegovine dobili šansu da se dokažu, ali ostaje misterija zašto je jedini bez nastupa od igrača u polju ostao Haris Tabaković, najbolji strijelac među internacionalcima Bosne i Hercegovine i prvi strijelac Cvajte koji igra u sjajnoj formi ove sezone.

To je za Zmajeve šesti vezani poraz, a kako izgledaju predstojeće utakmice, teško je očekivati da vežemo seriju uspješnih rezultata.

Naredno okupljanje je na početku septembra kada nas očekuju gostovanja Nizozemskoj i Mađarskoj u Ligi nacija.

Rezultat i strijelac:

Italija – BiH 1:0 (Frattesi 38’)

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti