24/09/2024
spot_img

Bulčević osudio Stevandićevu zlonamjernu i ničim utemeljenu provokaciju, Brčko nikad….

Share

“Nakon skandaloznih izjava Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i drugih zvaničnika koji ga podržavaju, da se Brčko distrikt Bosne i Hercegovine uklapa u koncept srpskog sabora, dužni smo upozoriti da te izjave nisu poruke mira kako ih prikazuje te osuđujemo takva ponašanja i smatramo ih zlonamjernim i ničim utemeljenom provokacijom.

Mi iz Naroda i pravde odbacujemo u potpunosti izjave predsjednika skupštine Nenada Stevandića da se Brčko distrikt Bosne i Hercegovine potpuno uklapa u koncept srpskog svijeta te da manifestacija sabora srpskog jedinstva započne iz naše sredine, zanemarujući pritom da u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine žive i druga dva naroda i ostali i to sa punim pravima i slobodama kojim ambijent srpskog svijeta u multietničkom društvu koji gradimo je potpuno stran i neprihvatljiv.

Ističemo da je predsjednik Narodne skupštine u svom iskazu jedino u pravu kada je ocijenio da građani u Brčko distriktu sve tri nacionalnosti žive jednako dobro, da imaju dobar suživot i saradnju institucionalni, partijski i politički.

To smo mi zajednički i strpljivo međusobnim uvažavanjem i tolerancijom decenijama gradili uz podršku međunarodne zajednice supervizije i snažno podršku američke ambasade. Gospodine Stevandiću, vaše tumačenje i pokušaj revizije kod naše arbitražne odluke neće proći. Žestoko ćemo se tome suprotstaviti.

Nadamo se da ste upoznati sa punim nazivom Brčko distrikta i pod čijim suverenitetom, jedne jedine nam Bosne i Hercegovine. Vaša izjava uz istu najavu predsjednika Republike srpske Milorada Dodika da će raspisati referendum o razdruživanju nisu nikakve poruke mira i nade na ovim prostorima mada je jasno da se takav referendum ne može održati u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, dakle i to je još jedna jasna poruka da se ne uklapamo u taj Vaš jednonacionalni koncept koji želite graditi bez obzira na potrebe drugih naroda koji na ovim prostorima žive i koji svoju budućnost žele graditi u evropskim integracijama a ne u jednonacionalnim svijetovima koji su faktori nestabilnosti u slobodnom i demokratskom svijetu kojem želimo pripadati.

Očekujemo da se odmah i bez odlaganja stranački zajedno ogradimo od ovakvih razora u našoj sredini. Očekujem reakciju i visokog predstavnika supervizora za Brčko, američke ambasade i svih istinskih prijatelja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da nas podrže u suzbijanju ovih zlonamjernih izjava i ponašanja kojim očigledno nanose nemir i razor u Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine koji je istinski temelj multietnične i cjelovite Bosne i Hercegovine.”, poručio je Damir Bulčević, predsjednik NiP-a Brčko i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti