19/10/2024

Ukrajinci tvrde da su trupe Sjeverne Koreje u ruskoj vojnoj bazi/VIDEO

Share

Ukrajinska vlada upravo je objavila videosnimak za koju tvrdi da prikazuje sjevernokorejske vojnike u Rusiji. Snimku je objavio ukrajinski Centar za strateške komunikacije, koji djeluje u sklopu Ministarstva kulture i informiranja.

Snimak objavljen na službenom Telegram kanalu Centra, prema tvrdnjama Ukrajine, prikazuje sjevernokorejske vojnike kako preuzimaju vojne odore i opremu u vojnoj bazi na dalekom istoku Rusije.

Prvo se pojavio na Telegram kanalima prokremaljskih vojnih blogera, a istraživačka stranica Agentstvo tvrdi da je nastao u Sergejevki koji se nalazi oko 200 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom, prenosi Index.hr.

Ruski blogeri danas su objavili još jedan snimak koji navodno prikazuje sjevernokorejske vojnike na obuci u Rusiji, vjerojatno nastao u istoj ruskoj bazi na istoku zemlje.

– Ima ih na milione – govori glas na ruskom jeziku.

Ukrajinski izvori, podsjetimo, već danima tvrde da su u Rusiju poslani sjevernokorejski vojnici koji će učestvovati u ratu protiv Ukrajine.

Ranije ovog mjeseca ukrajinski mediji izvijestili su da je šest sjevernokorejskih vojnih časnika ubijeno u ukrajinskom raketnom napadu na teritorij pod ruskom okupacijom u blizini Donjecka 3. oktobra. Ministar odbrane Seula Kim Yong-hyun rekao je tada zastupnicima da je “vrlo vjerojatno” da je izvješće istinito.

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti