25/09/2024
spot_img

Jasno upozorenje Schmidtu iz EU: Ako tako nastaviš, zahtijevat ćemo preispitivanje finansiranja OHR-a!

Share

Evropska parlamentarka i veliki prijatelj naše zemlje Tineke Strik pozvala je danas visokog predstavnika u BiH da odustane od svoje namjere da se obrati Velikom vijeću Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Kovačević”.

“Snažno pozivam OHR-a BiH Christiana Schmidta da odustane od bilo kakve ‘samoinicijativne intervencije’ u slučaju Kovačević, čak i kao privatna osoba.

Vaš mandat je nadgledati provedbu Daytona i poštivati ​​odluke Europskog suda za ljudska prava, a ne pokušavati ih poništiti”, poručila je otvoreno Strik. 

Ko je i u kojem iznosu finansirao poduhvat Christiana Schmidta?

Podsjećamo, prema izvještajima brojnih medija, visoki predstavnik Christian Schmidt je preko vrlo ugledne i skupe advokatske kancelarije iz Velike Britanije tražio da se pojavi pred Sudom u predmetu “Kovačević”.

To je izazvalo brojne sumnje u domaćoj javnosti i postavlja se pitanje čijim novcem i u kojem iznosu je finansiran ovaj skupi poduhvat Christiana Schmidta.

Ako je novac slučajno došao iz Zagreba, kao što se nagađa, onda će to biti najveći skandal koji su međunarodni zvaničnici napravili u BiH od potpisivanja Dejtona. 

Prema informacijama Slobodne Bosne koje smo putem diplomatskih izvora dobili, upravo iz spomenutih razloga, podnijet će se zahtjev za preispitivanje finansiranja OHR-a iz fondova Evropske unije. 

Za budžetsku godinu 2024/25 OHR raspolaže sa blizu 6 miliona eura sredstava, a preko 50 posto od tog novca dolazi iz Evropske unije. 

Argument.ba

Redakcija
Redakcija
Imate vijest, interesantnu priču. Šaljite na argument.ba@gmail.com ili na viber 063/214-214

Više

Vijesti